ТРАНСПЛАЦИЈА НА КОСА

Трансплантацијата на коса е една од најчесто извршените операции, особено кај мажите. Губењето на косата, или со други зборови Алопецијата претставува проблем кој главно ги погодува мажите и половината од населението постаро од 50 години, но научно докажаните методи помагаат да се врати изгубената коса и да се реши овој проблем.

Косата природно ослабува како дел од процесот на стареење. Може самода ги споредувате бројките – просечната 20 годишна возраст има 600 влакна по квадратни см на главата, а просечната 50 годишна возраст има помалку од половина од тој број. Губење на косата е генерално помалку проблем за жените, бидејќи нивната коса има тенденција да се намалува рамномерно низ скалпот, што резултира со потенки, но не со големи ќелави површини.

Времетраење на операцијата –во зависност од површината (2-7 часа).

Анестезија – Локална или седација.

Број на третмани – Повеќе сесии низ 1-2 години.

Перманентни резултати.

Причините за губење на косата може да вклучуваат:

– Бременост и пилули. Хормоналните промени може да предизвикаат губење на косата, но ова е речиси секогаш привремено.

Важно е да бидете многу нежни со вашата коса и да ги избегнувате суровите производи или третмани.

– Пушењето. Ова влијае на примањето на витаминот Ц од страна на вашето телото и ги стеснува крвните садови, што значи помалку хранливи материи стигнуваат до косата за да поттикнат раст.

– Алкохолот ги уништува Б витамините, кои се од суштинско значење за здрава и сјајна коса.

– Стресот. Анксиозноста и стресот може да доведат до проблеми со косата, дури може да предизвикаат и паѓање на истата. Пробајте нежна масажа на скалпот за да ги стимулирате фоликулите.

– Слаба исхрана. Ослабувањето на косата или губење на косата може да биде поврзано со недостаток на железо, витамин Б и Ц и аминокиселини. Обидете се да ја зајакнете ја вашата исхрана и вклувајќи многу вода и есенцијални аминокиселини.

– Трајните киселини, бланжот или честото боење. Ако постојано ја третирате, косата може да стане кршлива и да се издвои од скалпот. Побарајте професионален совет од реномиран салон за коса.

Косата … како што стареете …

Губењето на косата кај мажите најчесто започнува во фронталната област и потоа се протега назад. Третманот е полесен кај мажите кај кои процесот на губење на косата се случува локално и поочекувано во споредба со жените, кај кои алопеција се појавува повеќе дифузно. Сепак, кај жени кај кои алопецијата е концентрирана во локална област како кај мажите, третманот е поуспешен. Дополнително, третманот е потежок во одредени услови како губење на косата после радиотерапија или хемотерапија итн.

Планирање

Многу е важно да избегнувате аспирин, Витамин Е, антиинфламатури итн., кои го зголемуваат крварењето, денови па дури и недели пред операцијата. Ако треба да земете лекови, се препорачува да се консултирате со вашиот лекар. Се препорачува умерена вечера без алкохол проследена со добар одмор предходната ноќ, како и туширање по благ појадок во утринските часови на денот на операцијата.

Трансплантацијата на коса вклучува поместување на поединечни фоликули од една регија на донаторот и нивно преместување на ќелав или разреден дел. Тие се разликуваат според големината и обликот. Фоликулите во форма на круг обично содржат околу 10-15 влакна. Многу помалите содржат околу две до четири влакна; И микро-фоликулите 1-2 косови. Средените фоликули, кои се вметнуваат во решетки создадени во скалпот, содржат околу четири до 10 влакна; Лентите, се долги и тенки и содржат 30-40 влакна.

Губењето на косата е примарно генетскои тешко е да се избегне, предизвикано од комбинација на стареењето, промена на хормони и семејна историја на ќелавост. Како по правило, што порано започнува губењето на косата, толку потешка ќе стане ќелавоста. Губење на косата, исто така, може да биде предизвикана од изгореници, трауми, кожни болести, несреќи, во кои случаи трансплацијата на косата се смета за реконструктивен третман. Постојаното паѓање на нашата коса, постепеното протегање на аполепциската зона, обидите да ја сокриеме таа зона со преостанатата коса или пак капа, всушност, ни го прават животот потежок и постресен.

Жените исто така може да имаат корист од трансплантација на косата. Губењето на косата кај жените може да биде предизвикано од стареење, болест или хормонални промени по менопаузата. Жените имаат тенденција да доживеат суптилно ослабување на косата низ целиот скалп, наместо да губат коса во одредени површини, како што е случај кај мажите. За да го поправат проблемот, некои жени избираат да носат перика или екстензии за коса, додека други имаат успех со користење на локални препишувани лекови. Ефективноста на таквите лекови варира кај некои пациенти и едноставно спречува понатамошно губење на косата без да стимулира значителен нов раст. Операцијата за трансплација на косата може да биде одговор за оние кои се чувствуваат непријатно со која било од овие опции.

Причините за трансплантација на коса вклучуваат:

А) Да се зголеми самодовербата и да се зајакне личната слика.

Б) Да се даде повеќе младешки изглед на природен начин.

В) да се покрије ќелавоста или губењето на косата, што не може да се постигне со друг метод.

Најдобри кандидати се оние кои се во добро физичко здравје, се ментално и психолошки стабилни, по можност не пушат, оние кои сакаат да го подобрат својот изглед и оние кои имаат реални очекувања за постапката и резултатите.
Губењето на косата кај мажите и жените може да има значаен ефект и врз изгледот и самоувереноста. Методот на трансплантација на коса ФУЕ им нуди на сите шанса повторно да изгледаат и да се чувствуваат подобро.

АДРЕСА

Head Office

Abdi İpekçi Cad. No: 61/6 Reasürans Han 2
Teşvikiye, Nişantaşı 34367 - İstanbul, TÜRKİYE

Branch Office

Branch Office

ул. Влае бр. 87
Skopje – Macedonia

ТЕЛЕФОН/ E-MAIL

P (TR) :
+90 212 248 08 08

Mobile :
+90 532 452 57 24

WhatsApp:
+389 70 307 529

Viber:
+389 70 307 529

E-Mail :


T (MK) :
02/3133-313

T (MK) :
075402-000

E-Posta :